Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Από εκδήλωση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αναδημοσίευση άρθρου του Κωστάκη Αντωνίου το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2009 στην εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ". Μιλώντας σε εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα, ο Βάσος Λυσσαρίδης, οργισμένος επιτίθεται κατά της ευέλικτης και επικίνδυνης πολιτικής Χριστόφια.

Ερωτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν ανταποκρίνονται οι προτάσεις του στις δεσμεύσεις του έναντι του λαού.


ΕΠΙΘΕΣΗ και κατά «νεοφιλοσόφων του πολιτικού μαζοχισμού»
Ένας οργισμένος (ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε έτσι) Βάσος Λυσσαρίδης, επετέθη με δριμύτητα εναντίον του Προέδρου Χριστόφια για την πολιτική του στο Κυπριακό, καθώς και εναντίον «νεοφιλοσόφων του πολιτικού μαζοχισμού που θεωρούν εθνικισμό την αναφορά σε εθνικές ρίζες». Μίλησε για «παρεκκλίσεις» (του Προέδρου) που «οδηγούν όχι μόνο σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διχοτόμηση και επικυριαρχία της Τουρκίας, στις τυχόν ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε αλεξανδρεττοποίηση με τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού».

Σε ομιλία του στη Λεμεσό, που οργάνωσε η Κίνηση Πολιτών για τα Εθνικά Θέματα, ο Βάσος Λυσσαρίδης προειδοποίησε ότι το Κυπριακό κινείται μέσα σε ένα διεθνές σκηνικό που χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη αρχών «από παγκόσμιους κηδεμόνες και πληρεξούσιους». Τόνισε ότι ο ΟΗΕ απέτυχε, ενώ η Ε.Ε., αν δεν επιδείξει στοιχειώδη προσήλωση σε αρχές, κινδυνεύει να χάσει ολωσδιόλου την αξιοπιστία της.Παρατήρησε ότι «διεξάγεται ένας διάλογος, ψευδεπιγράφως διακοινοτικός, δεδομένου ότι η Τουρκία όχι μόνο ασκεί ασφυκτική κηδεμονία επί των Τουρκοκυπρίων, αλλά καθορίζει και την ηγεσία τους». Διερωτήθηκε «πάνω σε ποια βάση διεξάγεται ο διάλογος;» και απάντησε: «Πάγιες, διαχρονικές θέσεις της Τουρκίας για δύο λαούς, δύο κράτη, συνεταιρισμό, νομιμοποίηση του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών, κηδεμονικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής παρουσίας».

Στη συνέχεια και χωρίς να τον κατονομάζει, ο κ. Λυσσαρίδης κατηγόρησε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι, παρά τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, δεν κατήγγειλε την Τουρκία στα διεθνή σώματα και δικαστήρια για:1. Εγκλήματα πολέμου, εποικισμό, συνεχιζόμενη κατοχή, σφετερισμό περιουσιών, καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς.2. Αφήνει το διακοινοτικό διάλογο να προσφέρει άλλοθι στην Τουρκία.Αναφερόμενος στις «δικές μας προτάσεις» ερώτησε: «Ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις μας έναντι του λαού; Ποια είναι η άμεση ή έμμεση συνενοχή μας στην εκτροπή και στην επίρριψη ευθύνης στο θύμα αντί στον θύτη;» και προχώρησε: «Γιατί με πολιτικό μαζοχισμό εξισώνουμε μεμονωμένα εγκλήματα Ελληνοκυπρίων με την οργανωμένη τρομοκρατία της Τουρκίας, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα δολοφόνησε 1,5% Ελληνοκυπρίους, εκδίωξε το 1/3 του πληθυσμού, βίασε, δολοφόνησε εν ψυχρώ αιχμαλώτους, αμάχους, γυναίκες, παιδιά; Τι αναμένουν οι δικοί μας πλαστογράφοι; Γιατί θεωρούν ως σοβινισμό την αναφορά σε ελληνική εθνική οντότητα, όταν εμείς σεβόμαστε την εθνότητα όλων των ομάδων;»


Οι παρεκκλίσεις Χριστόφια

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υπέδειξε ότι οι συνομιλίες άρχισαν χωρίς να υπάρχει κοινή βάση για τη μορφή της λύσης. Τόνισε ότι το πρώτο ανακοινωθέν Χριστόφια-Ταλάτ «ήταν άκρως ατυχές. Αναφερόταν σε συνεταιρισμό δύο κρατών, για να εδραιώσουν μια ομόσπονδη κυβέρνηση. Το λάθος φαίνεται ότι αναγνωρίστηκε και έτσι με δική μας πρωτοβουλία η συμφωνία περιλήφθηκε στα έγγραφα του ΟΗΕ. Παραμένουν, όμως, άλλες εκτροπές που πρέπει να ανασκευασθούν». Απαριθμώντας τις εκτροπές, ο Βάσος Λυσσαρίδης σημείωσε: Την εκ περιτροπής προεδρία, τη σταθμισμένη ψήφο, την a priori νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού, και τη διαρχία που οδηγεί, όπως τόνισε, σε αδιέξοδο και κρίσεις. «Αυτές οι παρεκκλίσεις οδηγούν όχι μόνο σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διχοτόμηση και επικυριαρχία της Τουρκίας, στις τυχόν ελεύθερες περιοχές, αλλά και σε αλεξανδρεττοποίηση με τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού».Απαντώντας στον Πρόεδρο Χριστόφια, ότι απόσυρση των προτάσεών του θα πλήξει την αξιοπιστία μας, ο κ. Λυσσαρίδης απάντησε ότι «πιο τραγική εξέλιξη είναι η συντήρηση των παρεκκλίσεων».


Να μην υπογραφούν τα Συμπεράσματα

Ο Βάσος Λυσσαρίδης ζήτησε άμεση διόρθωση πορείας με αναίρεση των παρεκκλίσεων και μια νέα ολοκληρωμένη στρατηγική σε πανεθνικό επίπεδο. Είπε ότι το Κυπριακό πρέπει να τεθεί ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, να δημιουργήσουμε συμμαχίες ιδιαίτερα μέσα στην Ε.Ε., να αξιοποιήσουμε τη γεωστρατηγική μας σημασία ως γέφυρα προς τη Μέση Ανατολή, να στραφούμε προς τους φίλους μας στο Κογκρέσο και το ελληνικό λόμπι, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, να εδραιώσουμε κοινή πανελλαδική στρατηγική, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να κρατούμε ενήμερο το λαό.Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπογραφούν τα Συμπεράσματα, αν δεν είναι ικανοποιητικά, και να μην επιτρέψουμε άνοιγμα ή κλείσιμο κεφαλαίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου